Menu
Vyhľadávanie
Obec Trstín
ObecTrstín

Miestny spolok SČK Trstín

Základné informácie

logo-mssckPredsedníčka: Ľudmila Fedorová
Počet členov: 100
Web: www.ms-sck-trstin.webnode.sk

POZVÁNKY NA PODUJATIA:

  • MAĽOVANIE KRASLÍC 12.3.2018
  • Samosprávna kvapka krvi11.4.2018
  • 65. výročie MS SČK
  • FAZUĽOVICA V JARKOCH 31.8.2019

 

DRŽITELIA JÁNSKEHO PLAKIET

ZLATÁ JÁNSKEHO PLAKETA

BLAŽENA HLÁVEKOVÁ, Jozef Drahoš, Štefan Gašparovič, Anna Jaguláková+, Oľga Kohútiková, Ing. Jozef Ondruš, Ľuboš Vlachovič, Pavel Wojatschek

STRIEBORNÁ JÁNSKEHO PLAKETA

Ľudovít Bača, Pavol Beluský, Peter Herman, Štefan Hlávek, Mária Hlávková, František Indrišek st., Jozef Jagulák+, Filoména Kučerová, Zlatica Moravčíková+, Ján Opálek, František Petrovič, Jozef Pinkas, Pavol Ulman ml.

BRONZOVÁ JÁNSKEHO PLAKETA

Peter Cako, Ľudmila Fedorová, Ing. Zuzana Hlávková, Juraj Horváth, Terézia Jakubcová, Roman Kotúč, Mária Kotúčová, Anna Krajčírovičová+, Miroslav Krempaský+, Mgr. Pavol Kudláč, Mária Kudláčová, Jozef Manca, st., Emil Michalička, Ján Nosál, Jozef Ormandy st., Jozef Ormandy ml., Michal Rábara, Vlasta Sedláčková, Felix Slezák, Štefan Štibraný, Pavol Ulman st., Milan Vajsábel, Dušan Vaško, Jozef Vojcík, Bohumil Voroš, Miroslav Zuščík


Bezpríspevkoví darci: Eva Beluská, Gabriela Bešková, Alena Brichtová, Katarína Hettešová, Katarína Indrišková, Katarína Kučerová, Silvia Lančaričová, Peter Lenhartovič, Daniel Manca, Ľubica Marcellová, Katarína Olšovská, Ján Opálek, Ing. Oto Ormandy, Róbert Plevka ml., Dana Severínová, Miroslav Taranda, Pavol Taranda, Viera Tarandová, Blažena Tureková, Mário Valentovič

História spolku

Miestny spolok ČK v našej obci bol založený v roku 1953 a v roku 2013 sme si pripomenuli 60-te výročie od založenia, na čom veľkú zásluhu mala prvá predsedníčka p. Margita Jakubcová, ďalšou predsedníčkou bola p. Alžbeta Ďurišová, p. Ľ. Hromádková a p. Ľ. Žideková. V súčasnosti vyše 100 členný spolok pracuje pod vedením p. Ľ. Fedorovej. Vekové zloženie našich členov je od 18 až nad 60 rokov – prevláda staršia veková kategória.

Miestny spolok vždy bol a je i dodnes úspešný a životaschopný. Aj po 60- tich rokoch si veľmi ceníme obetavú prácu funkcionárov a členov tejto organizácie, napr. p. Margity Jakubcovej, p. Ľudmily Hromádkovej, p. Ľudmily Židekovej, p. Ireny Slosarčíkovej, p. Margity Indriškovej, medzi zdravotnícke dobrovoľné sestry patrila aj p. Margita Hettešová, p. Vilma Vlachovičová, p. Elena Širučková, p. Mária Kudláčová, p. Štefánia Vajsáblová, p. Alžbeta Ďurišová, p. Zlatica Moravčíková, p. Agneša Danišová, p. Opálková Mária, p. Júlia Machalová, p. Anna Semelyová, p. Anna Lenhartovičová, p. Štefániu Turková, p. Margita Slabá, p. Františka Poturnajová, p. Mária Chaláňová, p. Jozefína Huttová, Helena Dubská, p. Emília Motúzová, p. Mária Anettová, ktoré okrem šírenia zdravotníckej osvety, poskytovali prvú pomoc pri spoločenských, športových podujatiach a vo svojom okolí. Pomáhali tiež pri očkovaní detí, kontrolovali hygienu detí v miestnej základnej škole a MŠ. Medzi obetavých členov našej organizácie v oblasti poskytovania prvej pomoci patril aj pán Michal Burín.

Mnohé z nich už nežijú. Pri spomienke na ne sa v našich mysliach vynoria ich tváre, ktoré nepoznali únavu, vídali sme ich stále s úsmevom na tvári a vľúdnym slovom na perách. Také zostali do posledných chvíľ svojho života. Boli sme radi, že sme mohli chvíľu kráčať životom spolu s nimi.

Jednou z najúspešnejších aktivít a veľmi dobre hodnotenou oblasťou počas existencie Červeného kríža je bezpríspevkové darcovstvo krvi, ktoré aj v minulosti malo dobrú základňu darcov. Medzi prvými, ktorí obetavo a vytrvalo organizovali pod vedením MUDr. Valašku toto darcovstvo, patrili p. Hromádková, Fedorová, p. Semelyová, p. Jakubcová, p. Kudláčová, ktorá v dobrovoľníckej aktivite pokračuje dodnes a je potešiteľné, že čoraz viac mladých ľudí chodí s nami na spoločné odbery.

V BDK spomíname na mená prvých darcov, držiteľov Zlatého Jánskeho plakety v Trnavskom okrese p. Augustína Golwitzera a p. Jána Kučeru, medzi ktorých sa v poslednom období zaradili p. Gašparovič Štefan za 50 – násobné BDK, p. Beluský Pavol za 40 násobné BDK, p. Jaguláková Anna, p. Jozef Drahoš, Oľga Kohútiková, p. Ľuboš Vlachovič, p. Wojatschek Pavol a p. Pavol Sládeček.

Receptár

Miestny spolok červeného kríža v Trstíne od roku 2010 organizuje pre občanov súťaž o Naj… trstínsky zákusok. Súťaž mala od prvého ročníka obrovský úspech a pre veľký záujem zverejňujme víťazné recepty priamo tu na stránkach:

Slávnostné gaštanové rezy (Iveta Wojatschková – 2015)

(20 ks, čas prípravy: 70 minút, elektrická rúra: 180°C , plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 20 minút)

Cesto: 4 vajcia, 6 lyžíc kryštálového cukru, 100 ml oleja, 6 lyžíc polohrubej múky, 1 lyžica kakaa, 1 prášok do pečiva

Plnka: 1 Zlatý klas, 300 ml mlieka, 125 g rastlinného tuku, 125 g masla, 3 lyžice práškového cukru, 250 g gaštanového pyré.

Karamelová šľahačka: 4 lyžice kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 2-3 šľahačky v prášku.

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, preosiatu múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry (25 minút).

  1. Zo Zlatého klasu a z mlieka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Spolu vymiešame rastlinný tuk, maslo, práškový cukor a gaštanové pyré. Do zmesi si vmiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu (20minút).
  2. Na ozdobenie pripravíme karamelovú šľahačku. Do hrnca dáme cukor a na miernom ohni ho skaramelizujeme. Zalejeme studeným mliekom a miešame, kým sa karamel celkom nerozpustí. Karamel necháme vychladnúť a zamiešame doň práškové šľahačky a spolu dobre vyšľaháme. Šľahačku natrieme na plnku a ozdobíme strúhanou čokoládou (25 minút).

Parížsky zákusok (Marta Kovačičová – 2014)

Korpus: 6 žĺtkov vymiešame s 6 lyžicami kryštálového cukru, pridáme 6 lyžíc polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa + sneh zo 6 bielkov. Upečený korpus natrieme marhuľovým džemom. Na to dáme uvarený parížsky krém: 3 šľahačky + 150g várová čokoláda. Necháme dobre vychladnúť a vyšľaháme. Na vrch dáme šľahačku, ale tá je v litrovom balení/Modrý obal – rastlinná šľahačka. Na plech stačí 1/2l dobre vyšľahanej šľahačky. Ozdobíme postrúhanou čokoládou. krájame na kocky, trojuholníky alebo obdĺžniky.

Rezy Tip-Top (Oľga Jakubcová – 2013)

Cesto: 25 dkg hladká múka špeciál, 15 dkg palmarin, 1 celé vajce, 10 dkg práškový cukor, 1 vanilka, 1 čajová lyžička prášok do pečiva. Postup: Vypracovať cesto a vyvaľkať na veľkosť plechu, upiecť do polovice. Potrieť ríbezľovým lekvárom, dať plnku, dopiecť do ružova a poliať čokoládou. Plnka: 5 žĺtkov, 25 dkg práškový cukor, 12 dkg palmarin,  15 dkg mleté orechy, 1 čajová lyžička kakao, 2 postrúhané jablká, 1 polievková lyžička strúhanky

Rezy Tiramisky (Jozefína Beluská – 2012)

Suroviny: 1 biely korpus zo 6 vajec, krém: 2 PL nesky, 3 dcl vody, 1 dcl likéru Amaretto, 30 dkg dlhých piškót, plnka: 4 žĺtky, 15 dkg krup.cukru, 30 dkg mascarpone, 25 dkg jemného tvarohu, 1 šľahačkovú smotanu, l vanilka, 20 g želatiny, asi 2 PL prášk.cukru, kakao na posypanie, alebo čokoládu na ozdobenie. Postup: žĺtky s cukrom vyšľahať nad parou, zo smotany urobiť pevnú šľahačku, zmiešať mascarpone s tvarohom, práš.cukrom a vanilkou, želatínu rozpustiť vo vode – asi 1,5 dcl. Pripravené hmoty zmiešame, do tvarohovej pridáme žĺtkovú zmes, šľahačku a vmiešame rozpustenú želatínu. Korpus uložíme na hlboký plech, alebo podnos, navlhčíme kávou, potrieme krémom a ukladáme piškóty namočené v káve, Na vrch natrieme krém. Niekoľko hodín necháme chladiť a vrch posypeme kakaom, alebo ozdobíme čokoládou.

Kinder Bueno (Mária Mancová a Nikola Drgoňová – 2011)

Cesto: 6 bielkov, 6 PL kryštálového cukru, 1 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 2 PL pomletých piškót, pol balíčka prášku do pečiva, 15 dkg sekaných orechov (najlepšie chutí s lieskovcami, ale môžu byť aj iné oriešky) , pol pohára nutelly, maslové sušienky. Krém: 6 žĺtkov, 25 dkg kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 PL polohrubej múky, 10 dkg čokolády na varenie,  25 dkg masla, 0.7 l mlieka, 4 dl šľahačky. Postup: Z prísad na cesto urobíme cesto: vyšľaháme sneh, pridáme múku, piškóty, kypriaci prášok, olej, cukor a zamiešame. Potom vylejeme na plech a posypeme posekanými orechami a upečieme. Ešte teplé cesto potrieme nutellou. Pol litra mlieka dáme variť. Do 2 dcl mlieka pridáme žĺtky, cukor, puding a múku a zamiešame. Prilejeme do vriaceho mlieka a sústavne miešame. Uvaríme krém, ktorý rozdelíme na 2 časti. Do jednej polovice primiešame roztopenú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo rozdelíme tiež na dve polovice a primiešame do vanilkového a čokoládového krému. Na cesto potreté nutellou nanesieme vanilkový krém, sušienky (zľahka pokropené mliekom) a čokoládový krém. Potrieme vyšľahanou šľahačkou zo 4 dl šľahačky. Necháme vychladnúť a podávame.

Clintonov rez-Božský rez Slovenska (Dáša Vašková – 2010)

9 vajec vyšľaháme s 13 PL kryštálového cukru, pridáme trochu sódy bikarbóny, 3 PL kakaa a 12 PL hlad. múky špeciál. Upečieme dva pláty na vyšupovanom plechu, pri pečení používame papier na pečenie. Vanilkový krém 1 liter mlieka, 4 Zlaté klasy, 4 PL kryštálového cukru, 5 bal. vanilkového cukru uvaríme na krém a necháme vychladnúť. Primiešame 1,5 hery so 4 PL práškového cukru, vymiešame a urobíme plnku: Polovicu necháme bielu a do druhej vmiešame dve PL kakaa. Orechový krém:20dkg mletých orechov, 10 dkg práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 1 dcl rumu. Orechy zatiaľ horúcim mliekom len trochu aby sa nesparili. Ozdobenie: 3 kiwi, 1 jahodový kompót, 3 šľahačky, 1,5 šľahačky uvaríme s lyžicou cukru – nie vrieť. Upálime 3 PL kryštálového cukru a po troške pridávame zvyšnú šľahačku. Nesmie sa vyliať naraz, pretože by stvrdol a zle by sa to roztápalo. Toto si urobíme deň predtým a necháme v chladničke vychladnúť. Postup: kakaové cesto trochu pokvapkáme rumom, natrieme vanilkový krém, do krému nakrájame odkvapkané jahody. Prikryjeme druhým hnedým cestom, ktorý pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme orechovú plnku, rozotrieme orechový krém a na ten naukladáme nakrájane kivy. Prikryjeme bielou šľahačkou, rozotrieme karamelovú šľahačku a ľubovoľne ozdobíme.

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu na svojich inteligentných telefónoch. Využívajte našu novú mobilnú aplikáciu - V OBRAZE.

Voľne k stiahnutiu:

Google

Apple

Virtuálnny cintorín obce Trstín

zverejňovanie

obec Trstínobec Trstín

 

 

zmo

Aktuálne počasie

dnes, sobota 20. 4. 2024
mierny dážď 8 °C 4 °C
nedeľa 21. 4. oblačno 9/2 °C
pondelok 22. 4. takmer jasno 11/1 °C
utorok 23. 4. slabý dážď 10/3 °C

Naše projekty

Mobilná aplikácia - V OBRAZE

v obraze